Mengharukan... Kasih Sayang Kucing Ini Kepada Tuannya Yang Telah Meninggal

Pada 11 Mei 2017 Lalu Menjadi kisah sedih yang menjadi Viral dimedia Sosial.... kisah yang datang dari negri jiran malaysia.... oh yaa,,  kisah ini terjemahan yang kita saring kedalam bahasa indonesia. Kiriman Aslinya berada paling bawah


11 Mei 2017.
-Kisah Cinta Kucing Kepada Tuannya-

10 Mei 2017, tepat 2 minggu lalu kepergian tuannya (sahabatnya). Dari kucing yang Periang, manja dan bersemangat, sekarang menjadi kurus-kurus kering. Bahkan tidak mau makan, hanya termenung duduk menunggu sahabatnya yang telah kembali kerahmatullah (meninggal).

9 Mei 2017, ketika saya salat magrib dengan istri tersayang, surah yang selalu baca setelah sholat yaitu surat ayat qursi seperti sahabat terbaiknya yang selalu membaca surah tersebut. Di atas tempat tidur kucing "abang" ini langsung ke kaki saya. Tanpa menahan tetesan air mata ketika aku berdoa. Seperti biasa dia tidak mengeluarkan suaranya. Setelah isya. Aku berkata kepadanya, " Abang kehilangan kakek ya, Abang rindu suara kakekkan. Besok kami akan membawa abang pergi melihat kuburan kakek ya ". hampir dua minggu dia tenang. Dengan Kuasa Allah yang maha kuasa bahkan Abang dengan tenang mengeluarkan suara meong dua kali ". air mata saya tak bisa di katakan lagi, berjatuhan tanpa henti.

10 Mei, saudaraku dan aku membawa Abang ke kuburan sahabat terbaiknya, yaitu ayahku tercinta. Sebuah keajaiban dalam hidupku, dia berjalan dengan kekuatannya sendiri yang menuju ke makam temannya. Oh Tuhan, sungguh menakjubkan kekuatanmu, sebenarnya dia tidak mengetahui bahwa kuburan-nya dimana, tetapi dia mengetahui bahwa makam itu adalah makam teman terbaiknya. Cinta mereka berdua sangat kuat. Abang langsung berbaring dan mencium tanah kuburan sahabat terbaiknya. lama juga dia melepaskan kerinduannya. terlihat wajah bahagia dari air mata dan ratu wajahnya. Allahurobbi.

Tapi kekuatan Tuhan yang menentukan qada dan qadarnya. Tadi malam 10 Mei 2017, Abang kembali menghadap sang pencipta-nya. Pada hari rabu hari yang sama dengan sahabat terbaiknya yang meninggal, dan bahkan dua minggu dari tanggal sahabat terbaiknya meninggal. 

aku melihat air mata Abang yang membasahi hidungnya. Sekarang kucing "Abang" ini telah berbagi makan bersama sahabat terbaiknya,

Kini Abang yang selalu menemani Kami Waktu Sholat dan Berdoa Telah tiada. Mungkin ini adalah janji mereka berdua yang Allah kabulkan. Tenanglah kamu di sana Abang dengan kakek tercinta.

Nanti disana Abang berbicaralah dengan Allah, Minta kakek mengurus Abang dan Sayang kepada adik adik Abang. pimpin tangan kakek di surga ya bang 😭😭😭 '.

Kucing bernama 'Abang'.
Sahabat, Kakek yaitu Ayah saya..

Al Fatihah.

Sumber : Azreen MJ


ASLINYA
11 Mei 2017.
-Kisah Cinta Kucing Kepada Tuannya-

10 Mei 2017, tepat 2 minggu lalu kepergian tuannya (sahabatnya). Dari seekor kucing yang gebu, manja dan menyit, kini menjadi sekurus-kurus kucing. Makan pun tak mahu, hanya duduk termenung menanti kepulangan sahabatnya yang telah kembali kerahmatullah.

9 Mei 2017, ketika aku solat maghrib bersama isteri tersayang, surah lazim aku baca ayat Qursi seperti mana sahabatnya amalkan. Dari atas katil ku tanpa bermaya dia turun ke kaki ku. Tanpa menahan sebak airmata aku menitis ketika solat. Ternyata ia amat merindui suara tuannya. Seusai solat. Aku berkata dengannya, "abang rindu atok ya, abang rindu suara atokkan. Esok cik boy bawa pergi jumpa atok kat kubur ya". Hampir dua minggu ia diam. Dengan kuasa Allah abang pun bersuara meow dua kali". Air mata aku usah cakap, bercucuran jatuh.

Pada 10 Mei semalam, kakak dan aku bawa ia ke kubur sahabatnya, iaitu ayahanda ku. Satu keajaiban dalam hidupku, ia berjalan dengan tenaga yang ada menuju sendiri ke pusara sahabatnya. Ya Allah, sungguh menakjubkan kuasa Allah, walhal bukan dia tahu tu kubur tuannya, tapi dia tahu itulah pusara sahabat baik teman semakan dan ibadah. Cinta mereka berdua amat kuat. Abang siap baring dan mencium puara sahabatnya. Lama juga dia melepaskan rindu. Nampak gembira dari air mukanya. Allahurobbi.

Tapi kuasa Allah menentukan qada dan qadar. Malam tadi 10 Mei 2017, abang kembali menghadap penciptanya. Pada hari Rabu yang sama hari sahabatnya meninggal, dan genap dua minggu tarikh arwah sahabatnya meninggal. Sambil ku melihat airmata abg meleleh membasahi alur hidungnya. Kini kucing yang berkongsi makan bersama, bersembang bersama dengan tuannya, dan menemani tuannya bersolat dan berwirid telah tiada. Mungkin ini janji mereka berdua yang Allah makburkan. Tenanglah kau disana Abang bersama atok.

Nanti kat sana 'abang cakap dengan Allah, atok jaga abang dan sayang adik adik abang. Pimpin tangan atok masuk syurga ya bang😭😭😭'.

Kucing bernama 'Abang'.
Sahabat, atok iaitu ayahandaku. 
😭😭😭😭

Al Fatihah.